Μια από τις συχνές ερωτήσεις που απευθύνουν στο γιατρό τους οι ασθενείς είναι αν μπορούν να αποφύγουν να κάνουν μαστογραφία στο πλαίσιο του προληπτικού ελέγχου και αντί αυτής να υποβληθούν σε υπερηχογράφημα.
Δύο είναι οι βασικοί λόγοι για αυτή την ερώτηση: ο πρώτος έχει να κάνει με το φόβο της ακτινοβολίας και ο δεύτερος με το γεγονός ότι πολλές γυναίκες αισθάνονται δυσφορία ή πόνο όταν το στήθος τους πιέζεται κατά τη διάρκεια της λήψης της μαστογραφίας. Τίποτε από τα δύο δεν συμβαίνει με τον υπερηχογραφικό έλεγχο.
Σε ότι αφορά τον πρώτο λόγο: Ναι, όντως στη μαστογραφία η γυναίκα λαμβάνει μία δόση ακτινοβολίας, μόνο που αυτή είναι πολύ μικρή συγκριτικά με άλλες ακτινογραφικές εξετάσεις και από την άλλη, όλες οι μελέτες που έχουν γίνει, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη από την μαστογραφική εξέταση του πληθυσμού για προληπτικούς λόγους υπερτερούν κατά πολύ σε σχέση με την υποθετικά υπολογιζόμενη βλάβη που προκαλεί η ακτινοβολία που τη συνοδεύει. Επειδή η δόση της μαστογραφίας είναι χαμηλή (ιδίως με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα), είναι εξαιρετικά δύσκολο να μετρήσει κάποιος της επιπτώσεις αυτής της ακτινοβολίας στις γυναίκες. Θα χρειαζόταν να παρακολουθηθούν για πάρα πολλά χρόνια εκατομμύρια γυναίκες και πάλι θα ήταν αμφίβολη η διαπίστωση για το αν η μαστογραφία βλάπτει κάποιες ή όχι. Οι μέχρι σήμερα υπολογισμοί σχετικά με τις επιδράσεις της ακτινοβολίας από τη μαστογραφία στηρίζονται σε μαθηματικά μοντέλα από τις επιπτώσεις σε γυναίκες της βόμβας της Χιροσίμα. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η δόση της μαστογραφίας είναι ίδια με τη δόση που παίρνει ένας επιβάτης αεροπλάνου όταν κάνει την πτήση από Αθήνα για Νέα Υόρκη.
Σε ότι αφορά τον πόνο ή τη δυσφορία που αισθάνονται ορισμένες γυναίκες αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι ο τεχνολόγος προσπαθεί να συμπιέσει όσο είναι δυνατό το στήθος, ώστε το στήθος να απλωθεί και να έχει μικρότερο πάχος να διατρέξει η ακτινοβολία έως ότου συναντήσει την πλάκα. Η αποφυγή εκτέλεσης μαστογραφίας κοντά στην ημέρα έναρξης της περιόδου, η επικοινωνία με τον τεχνολόγο (για να γνωρίζει αυτός μέχρι πόσο δυνατά να πιέσει),η αποφυγή κατανάλωσης άλατος την προηγούμενη ημέρα, αλλά και η λήψη πριν την επίσκεψη στο μαστολογικό εργαστήριο ενός παυσίπονου, αποτελούν μέτρα που μειώνουν τη δυσφορία από την πίεση του στήθους στο μαστογράφο.
Για το φόβο της μαστογραφίας
203