Μία νέα έρευνα της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας έδειξε ότι μεταξύ του 1989 και του 2015 σημειώθηκε μία μείωση των θανάτων από καρκίνο του μαστού της τάξεως του 39%, κάτι που αριθμητικά σημαίνει ότι τα τελευταία 25 χρόνια σώθηκαν περισσότερες από 322.000 ζωές.
Τόσο η έγκαιρη διάγνωση όσο και οι καλύτερες θεραπείες αρχίζουν να δείχνουν τα καλά αποτελέσματα τους.
Βέβαια από τη μελέτη προκύπτει ότι υπάρχει ένα φυλετικό χάσμα καθώς η μαύρες γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από την ασθένεια και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην διαφορετική οικονομική και κοινωνική κατάσταση τους.
Η μεγάλη πλειοψηφία των καρκίνων του μαστού διαγιγνώσκεται μεταξύ των γυναικών ηλικίας άνω των 50 ετών. Σε αυτές τις ηλικίες έχουμε και τους περισσότερους θανάτους, η μέση ηλικία διάγνωσης της νόσου στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είναι 62 ετών και η μέση ηλικία θανάτου τα 68.
Η έρευνα Επίσης έδειξε ότι υπάρχουν ανισότητες σε πολλά ομόσπονδα κρατίδια των ΗΠΑ.
Συμπερασματικά, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως παρόλο που υπάρχουν γενετικές διαφοροποιήσεις που παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιβίωση από καρκίνο του μαστού, φαίνεται πως και κοινωνικοί παράγοντες όπως είναι η οικονομική κατάσταση και ο τόπος διαμονής δεν είναι αμελητέοι παράγοντες. Είναι επομένως αναγκαίο να υπάρχει ίση πρόσβαση σε σωστή και έγκαιρη θεραπεία για όλες τις γυναίκες.
- Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό CA: A Cancer Journal for Clinicians and Breast Cancer Facts & Figures.