Το ερώτημα έθεσε η αναγνώστρια Δ.Ι.Το κάνουν, όμως, πολύ συχνά και οι νεαρές γυναίκες.
Απάντηση:
Μαστογραφία μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία, όταν υπάρχει υποψία για κάποια σοβαρή βλάβη στο μαστό και ιδιαίτερα καρκίνου. Αυτού του είδους τη μαστογραφία την ονομάζουμε: διαγνωστική μαστογραφία.
Επειδή, όμως, ο καρκίνος είναι πολύ σπάνιος σε νεαρής ηλικίας γυναίκες και επειδή με τη βοήθεια του υπερηχογραφήματος μπορούμε να πάρουμε τις απαραίτητες πληροφορίες χωρίς να ακτινοβοληθεί η γυναίκα, όταν υπάρχει κάποιος όγκος (μάζα) στο στήθος προτιμάται στις νεότερης ηλικίας γυναίκες να γίνεται πρώτα υπερηχογράφημα.
Μαστογραφία για προληπτικούς λόγους συνιστάται από τη συντριπτική πλειοψηφία των επιστημονικών ενώσεων και εταιρειών σ’ όλο τον κόσμο να ξεκινά από τα 40. Όχι νωρίτερα. Εξαίρεση γίνεται μόνο για τις γυναίκες που η μητέρα τους εμφάνισε καρκίνο του μαστού σε νεαρή ηλικία (πριν τα 50). Αυτές οι γυναίκες αρχίζουν τον προληπτικό έλεγχο 10 χρόνια νωρίτερα από την ηλικία που εμφάνισε τον καρκίνο η μητέρα τους. Πρόσφατα η ειδική επιτροπή για τον προληπτικό έλεγχο των Η.Π.Α. δημοσίευσε τις συστάσεις της, οι οποίες προκάλεσαν αίσθηση και αντιδράσεις από τις περισσότερες επιστημονικές εταιρείες, γιατί τοποθετούν το ηλικιακό όριο για να ξεκινήσει μία γυναίκα τον προληπτικό μαστογραφικό έλεγχο στα 50 χρόνια. Για τις γυναίκες 40-49 ετών προτείνει να αποφασίζουν μόνες τους, ζυγίζοντας τα οφέλη και τις βλάβες, αν θα κάνουν ή όχι μαστογραφικό έλεγχο. Ποιες είναι οι βλάβες που πρέπει να σκεφθούν; Η απάντηση είναι: α) το στήθος είναι ένα ακτινοευαίσθητο όργανο και η μαστογραφία επιβαρύνει με ακτίνες τις γυναίκες (λίγο μεν, αλλά ακτινοβολεί), β) υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα στις νεαρές γυναίκες να υπάρξουν ευρήματα στη μαστογραφία που να οδηγήσουν σε πρόσθετες εξετάσεις, σε παρακεντήσεις ή και σε βιοψίες (σε ταλαιπωρία δηλαδή των γυναικών), χωρίς τελικά να υπάρχει κάποια σοβαρή αιτία και γ) η μαστογραφία δεν είναι τόσο καλή στην ανίχνευση μικρών καρκίνων στους πυκνούς νεανικούς μαστούς. Από την άλλη, τώρα, τα οφέλη είναι πως οι περισσότερες μελέτες, αλλά και οι περισσότεροι γιατροί από την εμπειρία τους, υποστηρίζουν πως με το μαστογραφικό έλεγχο ανακαλύπτονται συνήθως μικροί ευνοϊκής πρόγνωσης καρκίνοι και πως με αυτό τον τρόπο έχουμε καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα. (Γενικά θα πρέπει να επισημανθεί ότι η σχετική συζήτηση για τα υπέρ και τα κατά του τακτικού μαστογραφικού ελέγχου στις νέες γυναίκες είναι ένα δύσκολο και με πολλές προεκτάσεις θέμα).
Συμπερασματικά: Οι περισσότεροι γιατροί και οι επιστημονικές εταιρείες συνιστούν ο μαστογραφικός προληπτικός έλεγχος να αρχίζει από την ηλικία των 40 ετών (μαζί με την κλινική εξέταση). Σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο εύρημα στον μαστό σε νεαρής ηλικίας γυναίκες, συνιστάται ως πρώτη εξέταση να γίνεται το υπερηχογράφημα.