Η αναγνώστρια του ιστολογίου Σ. Z έθεσε την εξής ερώτηση:
Ποιες είναι οι ενδείξεις για να υποβληθεί μία γυναίκα σε αμφοτερόπλευρο μαστεκτομή (δηλ. σε αφαίρεση και των δύο μαστών);
Απάντηση:
Αρχικά να τονιστεί ότι πρόκειται για μία ερώτηση που ενδιαφέρει όχι μόνο πολλές ασθενείς, αλλά και αρκετές υγιείς γυναίκες. Ολοένα και πιο συχνά συναντάμε γυναίκες που τους έχει γίνει μία τέτοια πρόταση. Ας δούμε το θέμα πιο αναλυτικά:
2. Η αμφοτερόπλευρη μαστεκτομή μπορεί να πραγματοποιηθεί ως θεραπεία σε ασθενείς οι οποίες έχουν εμφανίσει καρκίνο και στους δύο μαστούς. Αν η αντιμετώπιση δεν μπορεί να γίνει με επέμβαση διατήρησης μαστού και ακτινοθεραπεία (με συμπληρωματική συστηματική θεραπεία, δηλ. ορμονοθεραπεία και χημειοθεραπεία), τότε η αμφοτερόπλευρη μαστεκτομή αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση.
3. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία τάση, που ξεκίνησε από την Αμερική και που επεκτάθηκε γρήγορα και στη χώρα μας, να προτείνεται σε γυναίκες που εμφάνισαν καρκίνο στον ένα μαστό να αφαιρέσουν και τον άλλο (τον υγιή) μαστό, με την αιτιολογία ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να εμφανίσει και αυτός αργότερα καρκίνο. Πολλές γυναίκες έχοντας φοβηθεί από την εμφάνιση της νόσου, επιθυμούν να ξεφορτωθούν το όργανο που μπορεί να τις ξαναβάλει σε περιπέτειες και έτσι συναινούν σε μιά τέτοια επέμβαση. Η πρακτική αυτή, όμως, δεν έχει στέρεα επιστημονική βάση. Είναι γεγονός ότι η πλειοψηφία των ασθενών δεν θα εμφανίσει καρκίνο στον άλλο μαστό, ενώ οι πιθανότητες να εμφανιστεί η νόσος σε κάποιο άλλο όργανο (μετάσταση) είναι στην ίδια έκταση υπαρκτές. Ένα άλλο στοιχείο που καθιστά μη χρήσιμη την αφαίρεση του υγιούς μαστού είναι ότι με τη συχνή παρακολούθηση των ασθενών (με κλινική εξέταση, μαστογραφία και κάποιες φορές με μαγνητική τομογραφία) εξασφαλίζεται ότι η ασθένεια, αν εμφανιστεί, θα διαγνωστεί έγκαιρα και έτσι η αναγκαία πλέον θεραπευτική παρέμβαση θα είναι αποτελεσματική.