196
Στο 80% περίπου των γυναικών που εμφανίζονται με καρκίνο του μαστού δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος από τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου.
Οι συνηθέστεροι και πιο σημαντικοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού είναι:
- Η μεγάλη ηλικία (Το 80% των καρκίνων εμφανίζονται σε γυναίκες μεγαλύτερες των 50 ετών – μετά την εμμηνόπαυση).
- Η ύπαρξη oικoγενειακού ιστορικού .Τέτοιο επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό έχουν οι γυναίκες με :
- Έναν ή περισσότερους συγγενείς 1ου ή 2ου βαθμού που εμφάνισε καρκίνο του μαστού σε νεαρή ηλικία (μικρότερη των 40-50 ετών, πριν την εμμηνόπαυση).
- Καρκίνο μαστού και ένα δεύτερο καρκίνο (όχι μεταστατικό) σε άλλο όργανο (ιδιαίτερα των ωοθηκών) σε ένα συγγενή 1ου βαθμού.
- Καρκίνο μαστού σε άρρενα συγγενή 1ου βαθμού.
- Δύο ή περισσότερους συγγενείς που εμφάνισαν καρκίνο μαστού σε οποιαδήποτε ηλικία.
- Εβραϊκή καταγωγή (ασκεναζίμ) με έναν εξ αίματος συγγενή με καρκίνο μαστού που διαγνώστηκε πριν από την ηλικία των 50 ή με καρκίνο των ωοθηκών σε οποιαδήποτε ηλικία.
- Γενετικές μεταλλάξεις σε γονίδια που κληρονομούνται από τους γονείς στα παιδιά (Το 5-8% των καρκίνων του μαστού οφείλονται σε κληρονομούμενες μεταλλάξεις γονιδίων υψηλής διεισδυτικότητας, όπως είναι τα γονίδια BRCA-1, BRCA -2, PTEN, ATM κ.λ.π.). Οι γυναίκες με υποψία κληρονομικότητας αναγνωρίζονται από το επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό τους, που ερευνάται σε βάθος και επισταμένα. Με ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις είναι δυνατός ο εντοπισμός των «χαλασμένων» γονιδίων και η πιστοποίηση της ύπαρξης ή όχι κληρονομικής προδιάθεσης.
- Η ύπαρξη σε προηγούμενη βιοψία μαστού διηθητικού ή μη διηθητικού καρκινώματος ή άτυπης υπερπλασίας.
- Η μεγάλη έκθεση σε ακτινoβoλία στην περιοχή του στήθους για τη θεραπεία κάποιας πάθησης, σε νεαρή ηλικία.