Κάποιοι δυνατά φώναξαν ότι κινδυνεύουν καρκινοπαθείς. Κάποιοι άλλοι ότι ανάλγητα το Υπουργείο κόβει πολύτιμη εξέταση για τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού. Οι υπεύθυνοι της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας ανέφεραν ότι όχι δεν έχουν κακές προθέσεις, απλά προσπαθούν να προσαρμοστούν σε σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο δικαίωσε την ένσταση κάποιων ότι το όριο των 65 ετών που είχε τεθεί ως ανώτατο για να αποζημιωθεί η εξέταση δεν είναι σωστό.
Ερώτημα 1ον : Μπορεί το ΣτΕ να καθορίζει ιατρικές επιλογές; δηλ. όταν η εξέταση σχετίζεται με το αναμενόμενο ή μη όφελος, το οποίο με τη σειρά του εξαρτάται από τον τύπο του καρκίνου και από το προσδόκιμο επιβίωσης (το οποίο επηρεάζεται και από την ηλικία) ο κριτής για την εφαρμογή της ή μη μπορεί να είναι ένα δικαστήριο και όχι ο γιατρός; Απάντηση: Φαίνεται παράλογο, αλλά έχει και την αιτιολόγηση του. Απόφαση πολιτειακή είναι, άρα στη δικαιοδοσία του ΣτΕ ανήκει.
Ερώτημα 2ον: Είναι η εξέταση τόσο σημαντική;
Απάντηση: Σίγουρα προσφέρει πολύτιμη βοήθεια σε ένα ποσοστό ασθενών (άγνωστο για την Ελλάδα), αφού μπορεί να βοηθήσει το γιατρό να εκτιμήσει αν θα χορηγηθεί χημειοθεραπεία ή όχι.
Ερώτημα 3ον: Αν βοηθά η εξέταση γιατί πρέπει να το συζητάμε; Γιατί είναι αντικείμενο διαμάχης;
Απάντηση: Είναι μία ιδιαίτερα ακριβή εξέταση, οπότε τυχόν μη δικαιολογημένη χρήση της ή υπερβολική χρήση της είναι επιζήμια για τα ασφαλιστικά ταμεία, δηλ. για τους ασφαλισμένους.
Ερώτημα 4ον: Υπάρχουν πιο οικονομικά συμφέρουσες επιλογές. Και αν ναι, είναι το ίδιο αξιόπιστες;
Απάντηση: Υπάρχουν. Κάποιες είναι δυνατό να γίνουν από τα υπάρχοντα παθολογοανατομικά εργαστήρια και με επιστημονικό έγκυρο τρόπο μπορεί να προσδιορίσουν αν το θα ωφεληθεί μία ασθενής από τη χορήγηση σ΄αυτήν χημειοθεραπείας ή όχι. Επίσης παρόμοιας τεχνικής εξέταση υπάρχει και είναι περισσότερο φτηνή.
Τέλος, να παρατηρήσουμε και πάλι ότι η σχετική δημόσια συζήτηση για ένα τόσο ευαίσθητο και καθαρά επιστημονικό θέμα πήρε μεγάλη οξύτητα, ενώ θα έπρεπε να γίνεται με ψυχραιμία και ανάλογο σεβασμό προς τις ασθενείς.
Τελικά το Υπουργείο κατέληξε στην απόφαση να πληρώνει το ΕΟΠΥΥ την εξέταση, χωρίς να υπάρχει όριο ηλικίας. Επαφίεται επομένως η ορθολογική χρήση της εξέτασης στην ιατρική κοινότητα.