Home » ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ » ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ-ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ » ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Για την καλύτερη κατανόηση στην αποτύπωση ενός ευρήματος, είτε κατά την κλινική εξέταση, είτε κατά την απεικόνιση, χρησιμοποιούνται οι εξής τοπογραφικές περιγραφές, που βασίζονται στη διαίρεση των μαστών σε 5 περιοχές, οι οποίες με τη σειρά τους ορίζονται από τις νοητές και κάθετες μεταξύ τους γραμμές, που διέρχονται από τη θηλή με διεύθυνση από πάνω προς τα κάτω και από τα έξω προς τα μέσα.

‘Έτσι σχηματίζονται τα εξής τεταρτημόρια:
Άνω Έξω τεταρτημόριο (ΑΞ) : Βρίσκεται πάνω από τη μέση- εγκάρσια γραμμή και προς τα έξω της κάθετης γραμμής (προς τα πλάγια).
Άνω Έσω τεταρτημόριο (ΑΕσ): Βρίσκεται πάνω από τη μέση – εγκάρσια γραμμή και προς τα έσω της κάθετης γραμμής (προς το άλλο στήθος)
Κάτω Έξω τεταρτημόριο (ΚΞ): Βρίσκεται κάτω από τη μέση- εγκάρσια γραμμή και προς τα έξω της κάθετης γραμμής (προς τα πλάγια).
Κάτω Έσω τεταρτημόριο (ΚΕσ): Βρίσκεται κάτω από τη μέση – εγκάρσια γραμμή και προς τα έσω της κάθετης γραμμής (προς το άλλο στήθος)

Η 5η περιοχή είναι η κεντρική που βρίσκεται πίσω από το σύμπλεγμα θηλής – θηλαίας άλω (και ονομάζεται και οπισθοθηλαία περιοχή)

Μία πρόσθετη περιγραφή, που χρησιμοποιείται πιο συχνά στο υπερηχογράφημα, είναι με τη βοήθεια των δεικτών του ρολογιού. Όπως κοιτάμε τους μαστούς, μπορούμε επάνω τους να προβάλλουμε νοητά ένα ρολόι. Στη μεσότητα του άνω μέρους είναι η 12η ώρα, στη μεσότητα του κάτω η 6η ώρα.
Από εκεί και πέρα οι δύο μαστοί διαφέρουν. Στο δεξιό μαστό η 1η, 2η, 3η, 4η και 5η ώρα είναι προς την έσω πλευρά, ενώ στον αριστερό μαστό αυτή η χωροθέτηση είναι προς την έξω πλευρά. Αυτή η διαφορετική καταγραφή ισχύει και για τις υπόλοιπες ώρες.

Ένας επιπλέον διαχωρισμός, για να προσδιοριστεί που βρίσκεται ένα εύρημα είναι να το εντάξουμε σε μία από τις τρεις περιοχές που διαμορφώνονται από τις κάθετες γραμμές που διέρχονται του στήθους, στη πλάγια λήψη της μαστογραφίας. Περιοχές που ορίζονται ως πρόσθιο, κεντρικό και οπίσθιο τμήμα του μαστού.

Ένα πρόσθετο στοιχείο που βοηθά στον εντοπισμό ενός ευρήματος είναι η απόσταση του από τη θηλή σε εκατοστά (π.χ. το εύρημα- π.χ. μία κύστη-  βρίσκεται στο άνω έξω τεταρτημόριο, στην 11η ώρα του δεξιού μαστού , 7 εκ. από τη θηλή.

Τέλος, υπάρχει και ένα ακόμα ξεχωριστό ανατομικό στοιχείο που είναι η ουρά του μαστού και η οποία βρίσκεται στο άνω έξω τεταρτημόριο προς την μασχάλη. Αυτή η περιφερειακή περιοχή του μαστού μπορεί να εμφανίσει τις ίδιες παθήσεις και να δώσει τα ίδια συμπτώματα με το κύριο σώμα του μαστού.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί ελάχιστα cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Με την αποδοχή σας θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό. Αποδοχή Διαβάστε Περισσότερα