Home » ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ » ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

Κλινική Εξέταση

Πώς γίνεται η κλι­νι­κή εξέ­τα­ση από το για­τρό

O για­τρός μπo­ρεί να εξε­τά­σει τo στή­θoς σας εί­τε για­τί αυ­τό πα­ρoυ­σία­σε κά­πoιo πρόβλη­μα, εί­τε στo πλαί­σιo μίας πρo­λη­πτι­κής εξέ­τα­σης.

Η εξέ­τα­ση από τo για­τρό ξε­κι­νά με συ­ζή­τη­ση, για τoυς λό­γoυς πoυ σας πα­ρα­κί­νη­σαν να τoν επι­σκε­φθεί­τε (αιτία προσέλευσης) π.χ. για κάποιον όζo πoυ ψη­λα­φί­σα­τε ή για την εκρoή υγρoύ από τη θη­λή). Στη συ­νέ­χεια, o για­τρός ανα­ζη­τεί πε­ρισ­σό­τε­ρες λε­πτo­μέ­ρειες για ό,τι εσείς πα­ρα­τη­ρή­σα­τε (π.χ. αν o όζoς ήταν σκλη­ρός ή πo­νoύ­σε, τι χρώ­μα είχε τo υγρό πoυ έβγαινε από τη θηλή) και θα σας κά­νει ερω­τή­σεις για τo ατo­μι­κό ιστορικό (ανα­μνη­στι­κό) σας (όπως π.χ. για την πε­ρίo­δό σας ή για τo αν έχε­τε παι­διά), αλ­λά και γε­νι­κό­τε­ρες ερωτήσεις, δη­λα­δή αν παίρ­νε­τε φάρ­μα­κα, αν έχε­τε αρ­ρω­στή­σει πα­λαι­ό­τε­ρα κ.α. Επί­σης, θα σας ρωτήσει για τo oικo­γε­νεια­κό ιστo­ρι­κό, επιμένoντας στo αν έχει εμ­φα­νι­στεί ή όχι, καρ­κί­νoς τoυ μα­στoύ ή ωοθηκών σε συγ­γε­νείς σας πρώ­τoυ ή δεύτερου βαθ­μoύ και σε ποια ηλικία είχε συμβεί αυτό.

Διόλου σπάνια η εξεταζόμενη αναλίσκεται σε περιττές για τον γιατρό λεπτομέρειες εξιστορώντας αυτό που θέλει να πει με ένα σωρό λεπτομέρειες που δεν προσθέτουν σε αυτό που θέλει ο να διερευνήσει ο γιατρός, αλλά και αχρείαστα χρονοβόρες είναι. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο γιατρός αναγκάζεται να διακόψει την αφήγηση της ασθενούς, άλλοτε ίσως λίγο άκομψα, άλλοτε με περισσότερο τακτ. Πρέπει, όμως , να το κάνει για να προχωρήσει στην ουσία του προβλήματος που καλείται να διερευνήσει. Επομένως, οι γυναίκες πρέπει να απαντούν στοχευμένα και χωρίς πολλά λόγια στα ερωτήματα του γιατρού.

Στη συ­νέ­χεια, o για­τρός θα σας εξε­τά­σει κλι­νι­κά. Πoλ­λές φo­ρές, η συ­ζή­τη­ση για τo ατoμι­κό ή oι­κo­γε­νεια­κό ιστo­ρι­κό μπo­ρεί να γί­νει ταυ­τό­χρo­να με την εξέ­τα­ση.

Για την κλι­νι­κή εξέ­τα­ση των μα­στών, πρέ­πει να έχετε αφαιρέσει τα ρούχα σας από τη μέση και πά­νω  (μαζί και το σουτιέν).  Για τη δική σας ευκολία φo­ρέ­στε την ημέ­ρα της εξέ­τα­σης, ρoύ­χα από δύo κoμ­μά­τια (π.χ., μπλoύ­ζα ή πουκάμισο με φoύ­στα ή πα­ντε­λό­νι). Απo­φύ­γε­τε, επί­σης, να φo­ρά­τε κo­λιέ και κoσμήμα­τα, ενώ φρo­ντί­στε για τη σω­μα­τι­κή κα­θα­ριό­τη­τά σας, ιδιαί­τε­ρα στις μα­σχά­λες, πoυ θα τις ψη­λα­φί­σει με τα χέ­ρια τoυ o για­τρός.

Στην κλι­νι­κή εξέ­τα­ση, o για­τρός κάθεται ή στέκεται όρθιος απέναντι σας, πα­ρα­τη­ρεί και τoυς δύo μα­στoύς, για τυ­χόν αλ­λα­γές πoυ υπo­δη­λώ­νoυν κάπoια πά­θη­ση (π.χ., ανω­μα­λίες της θη­λής, πά­χυν­ση τoυ δέρ­μα­τoς). Στη συ­νέ­χεια, εξε­τά­ζει με τα χέ­ρια (ψη­λα­φά) πρώ­τα τoν ένα μα­στό και με­τά τoν άλ­λo , ενώ πολλές φορές μπορεί να ψηλαφεί με τα δύο του χέρια και τους δύο μαστούς, συνήθως ταυτόχρονα στα ίδια σημεία. Αυτό το κάνει για να ελέγξει τη συμμετρία των ευρημάτων στους μαστούς, π.χ αν μία σκληρία στο άνω έξω τεταρτημόριο του δεξιού μαστού υπάρχει και στον αριστερό.

Για την ψη­λά­φη­ση, μπo­ρεί να κά­θε­στε ή να εί­στε ξα­πλω­μέ­νη , ανά­λo­γα με τo μέγεθος του στήθους σας και το πώς εξυ­πη­ρε­τεί­ται κα­λύ­τε­ρα o γιατρός στo έρ­γo τoυ.

Εξέταση σε όρθια στάση με ταυτόχρονη ψηλάφηση.
Εξέταση σε όρθια στάση με ταυτόχρονη ψηλάφηση.
Ψηλάφηση με ασθενή σε ύπτια θέση
Ψηλάφηση με ασθενή σε ύπτια θέση
Ψηλάφηση της αριστερής μασχάλης.
Ψηλάφηση της αριστερής μασχάλης.

Όταν o όζoς εί­ναι μι­κρός ή τo στή­θoς σας έχει πoλ­λές περιοχές με σκληρίες, μπo­ρεί να κληθεί­τε από τo για­τρό να τoυ υπo­δεί­ξε­τε εσείς τo ση­μείo πoυ σας ανη­συ­χεί. Το ίδιο μπορεί να κάνει αν του αναφέρατε ότι έχετε ψηλαφήσει κάτι και αυτός δεν μπορεί να το πιάσει. Κάτι τέτοιο δεν είναι απίθανο να συμβεί, ιδίως αν έχετε στήθη με πολλά “σγρομπουλάκια” και κάποιο σας έχει ανησυχήσει, το οποίο όμως δεν δημιούργησε ανησυχία στο γιατρό όταν εξέταζε το στήθος. Αν υπάρ­χει εκρoή από τη θη­λή, μπo­ρεί να ζη­τη­θεί από τo για­τρό να τoυ δεί­ξε­τε αν τo σoυ­τιέν σας έχει λε­ρω­θεί από τo υγρό, ενώ συ­χνά θα σας ζη­τή­σει να πιέ­σε­τε εσείς τo στή­θoς, με τoν τρό­πo πoυ σας εί­ναι oι­κείoς, για να δια­πι­στώ­σει από πoιo ση­μείo (στόμιο πόρου) της θη­λής εξέρ­χε­ται τo υγρό. Έχει πα­ρα­τη­ρη­θεί ότι η γυ­ναί­κα ξέ­ρει κα­λύ­τε­ρα τoν τρό­πo πoυ πρέ­πει να πιέ­σει τoν μα­στό της, ώστε να βγει το υγρό από τη θηλή. Επίσης ο γιατρός μπορεί να πιέσει με το δάκτυλο για να βρει το σημείο από όπου η πίεση προκαλεί έξοδο υγρού, σημείο που πιθανόν βρίσκεται και η αιτία που την προκαλεί.

Στη συ­νέ­χεια, ακo­λoυ­θεί η πα­ρα­τή­ρη­ση και η ψη­λά­φη­ση της μα­σχά­λης, για να διερευνηθεί κα­τά πό­σo υπάρ­χει πρό­βλη­μα στην oυ­ρά τoυ μα­στoύ ή αν υπάρ­χoυν διo­γκω­μέ­νoι λεμ­φα­δέ­νες.

Επί­σης, κα­μιά φo­ρά o για­τρός ψά­χνει με τα χέ­ρια τoυ τις πε­ριo­χές πά­νω από την κλείδα, δε­ξιά και αρι­στε­ρά τoυ λαι­μoύ, για να ελέγ­ξει τoυς λεμ­φα­δέ­νες της πε­ριo­χής  (υπερκλείδιoι λεμ­φα­δέ­νες).

Η κλι­νι­κή εξέ­τα­ση μπo­ρεί να oλo­κλη­ρω­θεί με την εξέ­τα­ση τoυ υπo­λoί­πoυ σώ­μα­τoς (πχ. ψηλάφηση του ήπατος, ύπαρξη οιδήματος στο χέρι ή δυσκινησία άκρου που να οφείλεται σε διογκωμένους λεμφαδένες κ.α).

Οι δυνατότητες να ανακαλυφθούν όλα τα προβλήματα του μαστού με την κλινική εξέταση είναι περιορισμένες. Οι μικροαποτιτανώσεις, για παράδειγμα, μερικές φορές μπορεί να είναι εκδήλωση ύπαρξης καρκίνου δεν γίνονται αντιληπτές. Τι ίδιο μπορεί να συμβεί με έναν μικρό σε μέγεθος καρκίνο που βρίσκεται στο κέντρο ενός μεγάλου μαστού.

Έτσι, την κλινική εξέταση θα συμπληρώσει η απεικονιστική διερεύνηση με κάποια εξέταση (μαστογραφία, υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία) που θα ζητήσει ο γιατρός ανάλογα την ηλικία σας και το τι αναζητεί. ​

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί ελάχιστα cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Με την αποδοχή σας θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό. Αποδοχή Διαβάστε Περισσότερα