Home » ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ » ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ

ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ

Η Μαγνητική Τομογραφία (M.T) είναι μια μη επεμβατική απεικονιστική μέθοδο που δεν χρησιμοποιεί ιοντίζουσα ακτινοβολία (ακτίνες) αλλά  με τη χρήση ισχυρών μαγνητικών πεδίων επιδρά στην κίνηση και στην έκλυση ενέργειας των πρωτονίων στο νερό που υπάρχει σε κάθε κύτταρο του οργανισμού και είναι σε θέση με ειδική επεξεργασία από ηλεκτρονικό υπολογιστή με βάση αυτά τα δεδομένα να παράξει τρισδιάστατες εικόνες του  σώματος μας.

  • Είναι μία ιδιαίτερα ευαίσθητη μέθοδο στην ανακάλυψη βλαβών στον μαστό.
  • Οι εικόνες που δίνει ενισχύονται στην απόδοση τους με τη χορήγηση ενδοφλέβιου σκιαγραφικού (γαδολίνιου). Για αυτό είναι απαραίτητο να γνωρίζουν οι γιατροί αν υπάρχει αλλεργική αντίδραση στο σκιαγραφικό)
  • Εκτός της απεικόνισης των διαφόρων βλαβών, σημαντικό διαγνωστικό στοιχείο είναι η μέτρηση  της καμπύλης απορρόφησης και απελευθέρωσης του σκιαγραφικού από μία υπό μελέτη βλάβη.
ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑΣ

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (American Cancer Society)  [https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/screening-tests-and-early-detection/breast-mri-scans.html]  η Μ.Τ μπορεί να χρησιμοποιηθεί :

Στον προληπτικό έλεγχο  για τον καρκίνο του μαστού: Για ορισμένες γυναίκες υψηλού κινδύνου να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, συνιστάται η μαγνητική τομογραφία μαστού προληπτικού ελέγχου μαζί με μια ετήσια μαστογραφία. Η μαγνητική τομογραφία δεν συνιστάται ως προληπτική εξέταση από μόνη της, επειδή μπορεί να χάσει ορισμένους καρκίνους που θα μπορούσε να βρει η μαστογραφία.

Αν και η μαγνητική τομογραφία μπορεί να βρει ορισμένους καρκίνους που δεν φαίνονται στη μαστογραφία, είναι επίσης πιο πιθανό να βρει ευρήματα που αποδεικνύεται ότι δεν είναι καρκίνος (και που ονομάζονται ψευδώς θετικά). Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ορισμένες γυναίκες να κάνουν εξετάσεις ή/και βιοψίες που τελικά δεν χρειαζόντουσαν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η μαγνητική τομογραφία δεν συνιστάται ως προληπτικό τεστ για γυναίκες με μέσο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Για να εξεταστούν οι μαστοί εάν κάποια υπάρχουν συμπτώματα που μπορεί να προέρχονται από καρκίνο του μαστού: Η μαγνητική τομογραφία μαστού μπορεί μερικές φορές να γίνει εάν υπάρχει υποψία καρκίνου του μαστού (με βάση τα συμπτώματα ή τα ευρήματα της εξέτασης, όπως ύποπτη έκκριση από τη θηλή). Άλλες απεικονιστικές εξετάσεις, όπως μαστογραφία και υπερηχογράφημα μαστού συνήθως γίνονται πρώτα, αλλά η μαγνητική τομογραφία μπορεί να γίνει εάν τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων δεν είναι ξεκάθαρα.

Για να βοηθήσει στον προσδιορισμό της έκτασης του καρκίνου του μαστού: Εάν ο καρκίνος του μαστού έχει ήδη διαγνωστεί, η μαγνητική τομογραφία μαστού μερικές φορές γίνεται για να βοηθήσει στον προσδιορισμό του ακριβούς μεγέθους και της θέσης του καρκίνου, για την αναζήτηση άλλων όγκων στο μαστό και για τον έλεγχο όγκων στο άλλο στήθος. Η μαγνητική τομογραφία μαστού δεν είναι πάντα χρήσιμη σε αυτό το πλαίσιο, επομένως δεν χρειάζεται αυτή η εξέταση για κάθε γυναίκα που έχει διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού.

Για να ελεγχθούν διαρροές από εμφυτεύματα σιλικόνης στο στήθος: Σε γυναίκες με εμφυτεύματα σιλικόνης στο στήθος, η μαγνητική τομογραφία μαστού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο διαρροών (διαφυγή υλικού) από τα εμφυτεύματα. Αυτή δεν χρησιμοποιείται για γυναίκες που έχουν εμφυτεύματα στήθους με φυσιολογικό ορό.

Επισημάνσεις για την μαγνητική τομογραφία μαστών

Η λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου δημιουργεί πολύ ισχυρά μαγνητικά πεδία . Άτομα με εμφυτεύματα, ιδιαίτερα εκείνα που περιέχουν σίδηρο, π.χ. βηματοδότες, διεγέρτες νεύρων, εμφυτεύσιμοι καρδιοαναπνευστήρες, , αντλίες ινσουλίνης, κοχλιακά εμφυτεύματα, κάψουλες ενδοσκόπησης κ.α  δεν πρέπει να εισέρχονται σε μηχάνημα μαγνητικής τομογραφίας. Γενικά οι ασθενείς απαγορεύεται να φορούν  μεταλλικό αντικείμενο (στολίδια, ρολόγια κα). Ούτε κάτι τέτοιο επιτρέπεται να υπάρχει στο χώρο που γίνεται η μαγνητική τομογραφία. Οι μαγνητικές δυνάμεις είναι εξαιρετικά μεγάλες και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς και καταστροφές από την έλξη που ασκεί το εν λειτουργία μηχάνημα στα μεταλλικά αντικείμενα.

Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να ενοχληθούν από το θόρυβο που προκαλεί η λειτουργία του μηχανήματος. Η χρήση ακουστικών με μουσική βοηθά στην αποφυγή αυτής της ενόχλησης.

Επίσης, ορισμένοι ασθενείς μπορούν να αισθανθούν συσπάσεις.

Η χορήγηση σκιαγραφικού μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς κινδύνους σε ασθενείς που βρίσκονται σε αιμοκάθαρση.

Συνιστάται η αποφυγή της εξέτασης στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Άτομα με κλειστοφοβία μπορεί να μην ανεχθούν την εξέταση. Η καθησύχαση και η εξοικείωση με το μηχάνημα των ασθενών, η λήψη ηρεμιστικού, η ακρόαση μουσικής μπορούν να βοηθήσουν. Ο ανοικτός από την μία πλευρά μαγνητικός τομογράφος είναι μία εναλλακτική λύση.

Η μαγνητική τομογραφία μαστών γίνεται στα διαγνωστικά κέντρα, δημόσια ή ιδιωτικά που διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη συγκεκριμένη εξέταση.

Η εξεταζόμενη ξαπλώνει σε μία σχετικά στενή μετακινούμενη ειδική κλίνη μπρούμυτα, και οι δύο μαστοί μέσα από ένα άνοιγμα στης κλίνης θα κρεμαστούν προς τα κάτω. Δεν συμπιέζονται, όπως στη μαστογραφία.

Ο ή η τεχνολόγος θα σας βοηθήσει στη σωστή και άνετη τοποθέτηση σας, ενώ ταυτόχρονα θα φροντίσει να ακινητοποιηθείτε, γιατί οι κινήσεις σας την ώρα τις εξέτασης την επηρεάζουν αρνητικά.

Η κλίνη μετακινείται και διέρχεται διαμέσου ενός κυλίνδρου, που περιέχει τον εξοπλισμό του μαγνητικού τομογράφου.

Κανένας άλλος δεν βρίσκεται στο δωμάτιο την ώρα της εξέτασης. Μπορεί να σας δώσουν εντολές για να μην αναπνέετε  ή να μην κινήστε καθόλου (αν  κάνετε κάποια μικρή κίνηση).

Η εξέταση είναι ανώδυνη.

Το υλικό που χρησιμεύει στην καλύτερη απεικόνιση (σκιαγραφικό) – γαδολίνιο-μπορεί να σας δοθεί αρχικά ή κατά τη διάρκεια της εξέτασης ενδοφλεβίως

Η εξέταση διαρκούσε παλαιότερα έως 40 λεπτά, τώρα με τα νεότερα μηχανήματα έχει συντομευτεί αρκετά.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί ελάχιστα cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Με την αποδοχή σας θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό. Αποδοχή Διαβάστε Περισσότερα