Πριν αποφασίσει η γυναίκα να υποβληθεί σε μία μαστογραφική εξέταση πρέπει να επιλέξει το κατάλληλο εργαστήριο μαστογραφίας ανάλογα με την απόσταση.
Εάν η γυναίκα έχει προβλήματα κινητικότητας τα οποία απαιτούν ειδική βοήθεια για την πρόσβαση στο εργαστήριο και για την τοποθέτηση των μαστών στο μηχάνημα, θα πρέπει να γνωστοποιηθούν εκ των προτέρων κατά την τηλεφωνική επαφή, ώστε να επιβεβαιωθούν οι δυνατότητες εξυπηρέτησης και να προετοιμαστεί καλύτερα το εργαστήριο.
Τι πρέπει να κάνετε πριν και μετά την εξέταση
Αν δεν υπάρχει λόγος για άμεση διεξαγωγή της μαστογραφίας (για να διερευνηθεί άμεσα ένα εύρημα στο στήθος), συστήνεται να αποφεύγεται να γίνει η μαστογραφία λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της εμμηνόρροιας. Η πιο κατάλληλη εποχή θεωρείται μεταξύ 7– 10 ημερών από την έναρξη της έμμηνου ρύσεως. Και στις 15 ημέρες να είναι, αν το στήθος δεν έχει δείξει σημάδια ότι αρχίζει την προετοιμασία που οδηγεί στις αλλαγές που συμβαίνουν κατά την έμμηνο ρύση, και πάλι μπορεί να γίνει με ασφάλεια και ευκρίνεια η μαστογραφία.
Μέχρι τη διεξαγωγή της μαστογραφίας είναι καλό η γυναίκα να αποφεύγει να ακούει ιστορίες με δυσκολίες ή αρνητικές εμπειρίες από τη μαστογραφία που μπορούν να εξιστορούν διάφορες γνωστές ή άγνωστες κυρίες. Κατά κανόνα αναπαράγουν υπερβολικούς και αναληθείς ισχυρισμού, προκαλώντας άσκοπο άγχος στη γυναίκα.
Ορισμένοι συγγραφείς εκλαϊκευμένων άρθρων συστήνουν στις γυναίκες τη λήψη σκευασμάτων βιταμινών, ιδιαίτερα, για μερικές εβδομάδες. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν έχει αποδειχθεί πως είναι χρήσιμο. Σε ότι αφορά την αποφυγή πόσης πολλών καφέδων ή καφεϊνούχων ποτών θεωρείται από κάποιους ότι βοηθά στο να μην πονούν οι γυναίκες με κύστεις στους μαστούς. Επίσης, καλό είναι μερικές μέρες πριν από την εξέταση η γυναίκα να απoφεύγει τα φαγητά με πoλύ αλάτι και καρυκεύματα, γιατί αυτά μπoρεί να πρoκαλέσoυν ένα ελαφρύ πρήξιμo τoυ στήθoυς.
Πριν από την επίσκεψη στο ακτινολογικό εργαστήριο ένα καλό ζεστό μπάνιο βοηθά στο να είναι χαλαρή η γυναίκα και να έχει περισσότερη αυτοπεποίθηση.
Αν το στήθος είναι ευαίσθητο και υπάρχει φόβος ότι η γυναίκα θα νιώσει πόνο, μπορεί να πάρει πριν ξεκινήσει για τη μαστογραφία ένα κοινό αναλγητικό (ασπιρίνη, depon).
Η γυναίκα είναι προτιμότερο να πάει για την εξέταση φορώντας ένδυμα από δύο κομμάτια (φούστα ή παντελόνι με μπλούζα ή πουκάμισο) Αυτό είναι πρακτικό καθώς για να αποκαλυφθούν οι μαστοί δεν χρειάζεστε να μείνει γυμνή σ’ όλο το σώμα. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγει να φορά κολιέ ή άλλα κοσμήματα γύρω από το λαιμό, όπως και την επάλειψη του στήθους και της μασχάλης με με ταλκ, κολόνια και αντιϊδρωτική αποσμητική κρέμα. Όλα αυτά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην εικόνα της μαστογραφίας.
Αν νομίζει η γυναίκα πως μπορεί να μην καταλάβει όλα όσα θα της εξηγήσει ο γιατρός ή αν αισθάνεται καλύτερα αν συνοδεύεται, τότε ας πάρει μαζί της κάποιο μέλος της οικογένειας της (το σύζυγο ή την αδελφή της) ή κάποια φίλη της που την εμπιστεύεται. Αν η εξέταση γίνεται για προληπτικούς λόγους, μπορεί να κανονίσει να συμπέσει το δικό της ραντεβού με εκείνο κάποιας φίλης της.
Πριν ξεκινήσει από το σπίτι θα πρέπει να σιγουρευτεί ότι έχει μαζί της όλα τα απαραίτητα έγγραφα, δηλαδή το παραπεμπτικό του γιατρού και το βιβλιάριο υγείας της.
Επίσης να είναι προετοιμασμένη να δώσει με ευχέρεια όλες τις πληροφορίες που θα της ζητηθούν και στις οποίες περιλαμβάνονται τα στοιχεία:
της ταυτότητας της : (όνομα, ηλικία, διεύθυνση, τηλεφωνικός αριθμός και το είδος της ασφάλειας.)
του γιατρού που την παραπέμπει
από το ατομικό και οικογενειακό της ιστορικό και ειδικότερα: για το αν είναι έγκυος ή θηλάζει, σε ποια φάση του κύκλου της βρίσκεται, αν έχει ενθέματα στους μαστούς.
Επίσης η γυναίκα θα ρωτηθεί και θα πρέπει να έχει μαζί της τα στοιχεία από προηγούμενες εξετάσεις, διαγνώσεις και θεραπείες. Αν είχε υποβληθεί παλαιότερα σε βιοψία ή άλλη χειρουργική επέμβαση, χρήσιμο είναι να έχει μαζί της την ιστολογική έκθεση και τα αντίστοιχα ιατρικά σημειώματα. Ιδιαίτερα αυτό ισχύει για τις παλαιότερες μαστογραφίες της. Η τοποθέτηση τους σε χρονολογική σειρά σε ειδικό ντοσιέ ή σε ξεχωριστούς φακέλους με γραμμένες επάνω τους τις ημερομηνίες εξοικονομεί χρόνο και δεν καθυστερεί τον τεχνικό ή το γιατρό να τις βρει όταν τις χρειαστεί.
Σε ότι αφορά το οικογενειακό ιστορικό , η γυναίκα πρέπει να δώσει πληροφορίες για οποιαδήποτε πάθηση των μαστών (ιδίως καρκίνο) είχε εμφανιστεί σε συγγενείς α’ βαθμού (μητέρα, αδελφές).
Αν η γυναίκα δεν είναι σίγουρη ότι θα είναι για όλα καλά προετοιμασμένη, μπορεί να φτιάσει πριν από την εξέταση μια σχετική λίστα και ένα σημείωμα. Επίσης μπορεί να γράψει ένα σύντομο κατάλογο με τις ερωτήσεις που θέλει να θέσει στο γιατρό.
Αν σε εξέταση πρόκειται να υποβληθεί μία γυναίκα μεγάλης ηλικίας με προβλήματα στην οργάνωση της σκέψης της καλό είναι να βοηθηθεί από κάποια συγγενή ή φίλη της.