Σε πάρα πολλά κράτη, ιδιαίτερα σ΄αυτά που αποκαλούμε ανεπτυγμένα, υπάρχει συστηματική καταγραφή των νέων περιστατικών καρκίνου, που εκτός του συνολικού αριθμού τους, αποτυπώνουν και σε ποιες περιοχές έχουμε ποιους καρκίνους, ποια η κατανομή τους ανά φύλο, ανά ηλικία των ασθενών, πως εξελίχθηκε η νόσος και άλλα πολύ σημαντικά στοιχεία που είναι ουσιωδώς χρήσιμα για μία σοβαρή μελέτη και οργάνωση της αντιμετώπισης της νόσου. Αυτή καταγραφή ονομάζεται συνοπτικά: αρχείο νεοπλασιών.
Λοιπόν, εμείς στην Ελλάδα παρ’ όλο που εδώ και 30 χρόνια προσπαθούμε, έχουμε δαπανήσει άφθονο χρήμα, δεν έχουμε καταφέρει να φτιάξουμε ένα αρχείο νεοπλασιών. Ως γνωστό και εδώ ισχύει πως: καλούς γιατρούς έχουμε, οργάνωση δεν έχουμε ( ή μάλλον οργάνωση οργανωμένου κράτους).
Έτσι τα επιδημιολογικά στοιχεία για την Ελλάδα που δημοσιεύει κάθε 4 χρόνια το International Agency for Cancer Research (IARC) ο διεθνώς αναγνωρισμένος οργανισμός επιδημιολογικών δεδομένων για τον καρκίνο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, είναι κατά προσέγγιση, στηριζόμενα σε μικρά σποραδικά αρχεία που διαθέτουμε και παίρνοντας συγκριτικά δεδομένα από γειτονικές χώρες ( Αλβανία, Βουλγαρία).
Για την μελέτη του καρκίνου του μαστού, όμως, χρήσιμα είναι και τα δεδομένα από άλλες χώρες, όπως τις Η.Π.Α. και την υπόλοιπη Ευρώπη, γιατί δεν διαφέρουν ουσιωδώς. από την εμπειρία μας, με ό,τι θα περιμέναμε για την Ελλάδα.