Πολύ συζήτηση και καθοδήγηση των γυναικών γίνεται στο θέμα της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνο του μαστού.
Θε πρέπει να επισημανθεί ότι σωστότερη θα ήταν η έκφραση “πρώιμη διάγνωση” , ότι δηλ αακαλύπτουμε τον καρκίνο στα αρχικά στάδια του. Η χρήση της λέξης “έγκαιρη” σηματοδοτεί ότι εντάξει έγκαιρα τον προλάβαμε. Και ναι μεν αυτό έχει βάση, αφού όσο ποιο νωρίς ανακαλυφθεί ο καρκίνος του μαστού, τόσο περισσότερο θα αυξηθούν οι πιθνόητες οι θεραπείες να είναι πιο αποτελεσματικές, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί, καθώς μία μικρή- ευτυχώς – μειοψηφία των καρκίνων θα δείξει εξαρχής ένα πιο επιθετικό πρόσωπο. Γι΄αυτο ίσως ακριβέστερη είναι η έκφραση “πρώιμη διάγνωση”, για την οποία γνωρίζουμε ότι βοηθά σμαντικά στην πλειοψηφία των περιπτώσεων σε καλύτερα θεραεπυτικά αποτελέσματα.
Τηνπρώιμη διάγνωση την επιτυγχάνουμε είτε γιατί η ίδια η γυναίκα αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να την επιδιώξει, είτε η γυναίκα “υπακούει” σε μία οργανωμένη τακτικά επαναλαμβανόμενη και με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και κανόνες υπηρεσία που την καθοδηγεί να προχωρήσει στην έγκαιρη διάγνωση. Επομένως έχουν δύο είδη υλοποίησης του προληπτικού ελέγχου:
Αλλά δεν ισχύει ο προληπτικός έλεγχος, η έγκαιρη ή πρώιμη διάγνωση για κάθε μορφή καρκίνου.
Αλλά εδώ και χρόνια υπάρχει μία ανοικτή επιστημονική συζήτηση για ορισμένα ερωτήματα σχετικά με τον προληπτικό έλεγχο του καρκίνου του μααστού
Τις απαντήσεις σ΄αυτά τα ερωτήματα τις δίνουν οι ειδικές επιτροπές και οι μεγάλες και με ιδιαίτερο κύρος εταιρείες που ασχολούνται με τον καρκίνο.
Η επισήμανση για το κόστος του ελέγχου μεγάλου μέρους του πληθυσμού ( γενικά του πληθυσμιακού ελέγχου) αναφέρεται για να δείξει ότι μία τέτοια προσπάθεια κάθε άλλο από μία απλή, γραφειοκρατική, απόφαση και διαχείριση απαιτεί. Χωρίς σημαντικές επενδύσεις, οργανωμένο σύστημα πληθυσμιακού ελέγχου δεν μπορεί να στηθεί.
Σ’ ότι αφορά τη χώρα μας η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία διατυπώνει τις εξής προτάσεις:
Αναφέρθηκε στην αρχή του κειμένου ότι καλύτερα θα ήταν να μιλάμε για πρώιμη διάγνωση. Η παρακάτω γραφική παράσταση δείχνει το γεγονός πως από την μια υπάρχουν καρκίνοι που θα έχουν δώσει μεταστάσεις πριν ακόμα γίνουν αντιληπτοί στον προληπτικό έλεγχο ( ευτυχώς αυτό αφορά μια μικρή μειοψηφία), ενώ από την άλλη – και είναι και αυτό ένα “μειονέκτημα” της ματογραφίας- η ανακάλυψη ενός μη διηθητικού καρκίνου δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι θα εαυτός θα ξελισόταν σε διηθητικό ,άρα θα απειλούσε τη ζωή. Μπορεί να έμενε μη διηθητικός σ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της γυναίκας. Επειδή, όμως , δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποιά είναι αυτά τα μη διηθητικά καρκινώματα που θα μετατραπούν σε διηθητικά, γι΄αυτό και τα αφαιρούμε χειρουργικά και κάνουμε και ακτινοθεραπεία ή χορηγούμε και ορμονοθεραπεία. Σ΄αυτές τις περιπτώσεςι στην ιατρική ορολογία αυτό θεωρείται ως υπερθεραπεία ( δηλ. υπερβολική θεραπεία)
Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει φαίνεται ότι κάποιες ηλικιακές ομάδες ευνοούνται περισσότερο από την έγξαιρη διάγνωση
Αναφέρθηκε στα σχετικά κεφάλαια για τις απεικονιστικές εξέτάσεις ότι προτιμάμε ως εξέτση προληπτικού ελέγχου την μαστογραφία. Ποια είναι η θέση των άλλων απεικονιστικών εξετάσεων;
Τι κάνει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία για την πρώιημη διάγνωση του καρκίνου του μαστού; Χρησιμοποιεί τις δύο κινητές μονάδες της, έτσι ώστε να συμβάλι αποτελεσματικά στην άρση των ανισοτήτων που προκύπτουν από τις γεωγραφικές ιδιαίτερότητες της χώρας ( μικρά χωριά απομακρυσμένα από τι ςπόλεις, μικρά νησιά κ.α.) καθώς και να παρακινήσε περισσότερες γυναίκες να κάνουν έλεγο αφύ ο μαστογράφος πάει στη γειτονιά τους και τους είναι εύκολο να εξεταστούν.
Για να ενημερωθείτε για τους κινητούς μαστογράφους αναζητήσατε την ειδική ιστοσελίδα τους: htps:// kinitosmastografos.gr