Home » ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ » ΣΗΜΕΙΑ - ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

ΣΗΜΕΙΑ – ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Κλινικά σημεία (δηλαδή αλλαγές στην εμφάνιση του στήθους) και συμπτώματα (δηλαδή υποκειμενικά αισθήματα) που προκαλούν οι διάφορες παθήσεις του μαστού.

Το στήθος εμφανίζει μία σειρά από παθήσεις, αλλά και φυσιολογικές παραλλαγές. Πολύ συχνά γυναίκες που διαπιστώνουν ότι κάτι “δεν πάει καλά” στο στήθος τους πανικοβάλλονται, γιατί αμέσως το μυαλό τους πάει στο “κακό”. Όμως, τις περισσότερες φορές κάτι τέτοιο είναι αβάσιμο, γιατί συνήθως πρόκειται για μια καλοήθη κατάσταση.

Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες πρέπει να εφησυχάζουν και να μην επισκέπτονται τον γιατρό τους για να εξετάσει το πρόβλημα που υπάρχει, καθώς κάποια ασθένεια, ακόμα και αν δεν είναι αυτή που φοβούνται, μπορεί να ταλαιπωρήσει το μαστό για πολύ καιρό, αν δεν υπάρξει κατάλληλη ιατρική παρέμβαση.

ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΗΛΗ

Η εκροή υγρού από τη θηλή (Ρύση θηλής):

Η εκροή λίγων σταγόνων υγρού από την θηλή δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο.

Υπολογίζεται ότι περίπου στο 20% των γυναικών θα εμφανιστεί κάποια φορά εκροή μερικών σταγόνων καθαρού ή θολού γαλακτώδους ή πράσινου-γκριζωπού υγρού.

Αυτή η εκροή μπορεί να συμβεί από μόνη της ή μετά από πίεση στο στήθος και συχνά εμφανίζεται παροδικά κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου χρονικού διαστήματος.

Εκροή αιματηρού υγρού, από το στόμιο ενός πόρου ( επρόκειτο για ένα θήλωμα γαλακτοφόρου πόρου)

Η γυναίκα πρέπει να επισκεφθεί έναν γιατρό αν δει πως:

  • η εκροή του υγρού προκλήθηκε από μόνη της (χωρίς να πιεστεί το στήθος). Συχνά η εκροή γίνεται αντιληπτή γιατί λερώνεται ο στηθόδεσμος.
  • η ποσότητα του υγρού είναι μεγαλύτερη από 2-3 σταγόνες, δεν βγαίνει από πολλά στόμια (τις μικρές τρυπούλες) της θηλής, αλλά από κάποια συγκεκριμένη,
  • το χρώμα του υγρού αλλάξει και είναι αιματηρό ή διαυγές ορώδες
  • αν η ρύση από τη θηλή εμφανιστεί ξαφνικά στον ένα από τους δύο μαστούς και επιμένει

 

Εκροή ορώδους υγρού από έναν πόρο ( βέλος). Υπάρχει και μία κύστη ( γραμμή)

Συνήθεις αιτίες ρύσης από τη θηλή είναι:

  • ο υπερβολικός μηχανικός ερεθισμός της θηλής (π.χ κατά την ερωτική δραστηριότητα ή τη γυμναστική χωρίς σουτιέν),
  • η λήψη κάποιων φαρμάκων,
  • το θήλωμα ή η θηλωμάτωση των πόρων (καλοήθεις παθήσεις) και ο καρκίνος, πιο σπάνια

Στα θηλώματα και τον καρκίνο το υγρό είναι είτε αιμορραγικό είτε ανοικτό ορώδες.

Για διαγνωστικούς σκοπούς το υγρό αποστέλλεται για κυτταρολογική εξέταση.

Η εισολκή της θηλής: Η θηλή στην μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών προβάλει προς τα έξω. Σε ορισμένες γυναίκες εκ γενετής ή από νωρίς στην παιδική ηλικία η μία ή και οι δύο θηλές μπορεί να είναι τραβηγμένες (στραμμένες) προς τα μέσα.  Αυτή είναι μία ιδιομορφία των μαστών και δεν προκαλεί ανησυχία.

Αν, όμως, ξαφνικά σ’ ένα από τους δύο μαστούς αρχίζει η θηλή να τραβιέται προς τα μέσα, τότε η γυναίκα θα πρέπει να επισκεφθεί το γιατρό για περαιτέρω διερεύνηση αυτού του φαινομένου (που ιατρικά καλείται: εισολκή θηλής). Συνήθως αυτή είναι αποτέλεσμα φλεγμονής των γαλακτοφόρων πόρων, αλλά μπορεί και να αποτελεί ένδειξη ανάπτυξης καρκίνου.

ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΡΜΑ

Δερματική αλλοίωση σαν έκζεμα, που έχει πιάσει μεγάλο μέρος της θηλής. Αυτή η αλλοίωση με την πάροδο του χρόνου θα εξαπλωθεί και στη θηλαία άλω ( Περίπτωση νόσου του Paget)

Το έκζεμα στη θηλή του μαστού:Υπάρχει μια σπάνια μορφής καρκίνου του μαστού, η νόσος του Paget, η οποία γίνεται αντιληπτή ως δερματική αλλοίωση, που μοιάζει με έκζεμα, αρχικά περιορισμένο στη θηλή και το οποίο στη συνέχεια μπορεί να επεκταθεί προς τη θηλαία άλω.

Θα πρέπει να γνωρίζετε, όμως, πως το δέρμα που καλύπτει τον μαστό, τη θηλή και τη θηλαία άλω παρουσιάζει και αυτό τις ίδιες παθήσεις με το υπόλοιπο δέρμα. Έτσι δεν πρέπει η γυναίκα που εμφανίζει μία δερματική αλλοίωση να φοβηθεί όπως εμφάνισε αυτή την ιδιαίτερη μορφή καρκίνου. Η βλάβη μπορεί να είναι όπως και οι άλλες δερματικές βλάβες που εμφανίζονται σε όλους τους ανθρώπους.

Από την άλλη, όμως, δεν πρέπει και να την αγνοήσει και να μην επισκεφθεί τον γιατρό της.

​Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση που μία πληγή ή μία αλλοίωση του δέρματος της θηλής δεν επουλώνεται γρήγορα (με ή χωρίς εφαρμογή αλοιφών πάνω της).

Τράβηγμα ( βαθούλωμα) του δέρματος λίγο πιο έξω από τη θηλή – θηλαια άλω ( περίπτωση καρκίνου)

Εισολκή του δέρματος: Αν σε μία περιοχή του στήθους το δέρμα φαίνεται να τραβιέται προς τα μέσα, δημιουργώντας ένα εντύπωμα (ένα μικρό ή μεγαλύτερο “βαθούλωμα – λακούβιασμα”), τότε θα πρέπει να επισκεφθεί το γιατρό της για να το ελέγξει.

​Το τράβηγμα μπορεί να είναι ευδιάκριτο όπως στέκεται όρθια η γυναίκα. Μπορεί, όμως, να φανεί μόνο ή καλύτερα  αν η γυναίκα σηκώσει ψηλά τα χέρια της ή σφίξει με τα χέρια τη λεκάνη της και σκύψει μπροστά (τότε αναδεικνύεται αν το δέρμα ακολουθεί την κίνηση ή τραβιέται από κάτι που το καθηλώνει σ’ αυτό το σημείο).

Ιδιαίτερη προσοχή έχει και ο έλεγχος του κάτω ημιμορίου του μαστού, που συχνά στις γυναίκες με μεγάλο ή κρεμασμένο στήθος δεν είναι άμεσα ορατό από αυτές.

Δέρμα σαν φλοιό από πορτοκάλι ( υπάρχει και μία εισολκή του δέρματος δεξιά). Τοπικά προχωρημένος καρκίνος)
Δέρμα σαν φλοιό από πορτοκάλι ( υπάρχει και μία εισολκή του δέρματος δεξιά). Τοπικά προχωρημένος καρκίνος)

Αλλαγές στο δέρμα (πάχυνση του δέρματος, δέρμα σαν φλοιός πορτοκαλιού, έντονη ερυθρότητα): Μία γυναίκα θα πρέπει να επισκεφθεί το γιατρό της αν διαπιστώσει ότι  σε μια περιοχή του μαστού το δέρμα γίνεται παχύτερο ή έχει σκληρύνει ή έχει αποκτήσει όψη όπως η φλούδα του πορτοκαλιού.
Το ίδιο πρέπει να κάνει αν διαπιστώσει ότι η φλεγμονή που παρατήρησε στο μαστό της (με κοκκινίλα του δέρματος, πόνο και πρήξιμο) δεν υποχωρεί παρά τα μέτρα που έχει λάβει (συνήθως αντιβίωση και τοπικά επιθέματα)

Έντονη ερυθρότητα που δεν υποχωρούσε και η οποία καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του μαστού ( Φλεγμονώδης καρκίνος)
Έντονη ερυθρότητα που δεν υποχωρούσε και η οποία καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του μαστού ( Φλεγμονώδης καρκίνος)

ΟΖΟΙ – ΟΓΚΟΙ

Η ψηλάφηση ενός νέου όζου ή το μεγάλωμα και η αλλαγή ενός προϋπάρχοντος αποτελεί το πιο συνηθισμένο αίτιο ανησυχίας των γυναικών.

Μεγάλη μάζα ( όγκος) που προβάλει στο άνω έξω τεταρτημόριο του μαστού.

Η εμφάνιση ενός όγκου (ενός τοπικού πρηξίματος, μίας μάζας που πιάνουμε ή προβάλει) πρέπει να απασχολήσει σοβαρά μία γυναίκα, χωρίς να την τρομοκρατήσει αφού στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων (περισσότερο από το 75%) αυτές οι μάζες οφείλονται σε καλοήθη αιτία (π.χ. κύστες , ινοαδενώματα)

Το ίδιο ισχύει αν μία γυναίκα ψηλαφήσει ένα νέο όζο στην περιοχή της μασχάλης. Μπορεί να είναι ένας όζος της ουράς του μαστού ή ένας διογκωμένος λεμφαδένας.
Οι λεμφαδένες της μασχάλης συχνά διογκώνονται, είτε εξ’ αιτίας τοπικών τραυματισμών ή παθήσεων που αφορούν το άνω άκρο ή την περιοχή του κορμού κοντά στη μασχάλη. Παρ’ όλο που στη πλειοψηφία των περιπτώσεων πρόκειται για κάτι το επιπόλαιο, η επίσκεψη στο γιατρό είναι απαραίτητη.

Όγκος που προβάλει στο άνω έξω τεταρτημόριο του δεξιού μαστού σε ηλικιωμένη με πεπτωκότα στήθη.

Οι όζοι στους μαστούς είναι συνηθέστεροι στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Ψηλαφώντας νεανικούς μαστούς, η πλειοψηφία τους έχει μία οζώδη σύσταση, δηλαδή ο αδένας είναι σκληρός με «σγρουμπουλωτή» επιφάνεια (ιδιαίτερα λίγο πριν από την έλευση της περιόδου).
Οι συνηθέστερες καταστάσεις που παρουσιάζονται ως όζοι (όγκοι) είναι στις μεν προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες τα ινοαδενώματα ή ινοκυστικές αλλοιώσεις, γύρω από το χρονικό διάστημα της εμμηνόπαυσης πολύ συχνές είναι οι κύστες, ενώ στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες οι παραπάνω αιτίες είναι λιγότερο συχνές και υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα ο ψηλαφούμενος όζος να είναι καρκίνος.
Οι κύστες μετά την εμμηνόπαυση συνήθως σπανίζουν (εκτός αν η γυναίκα παίρνει θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης).

Μαστοδυνία ή Μασταλγία : Ο πόνος στο μαστό

Είναι το πιο συχνό σύμπτωμα που αισθάνονται οι γυναίκες και το αναφέρουν κατά την επίσκεψη τους στο γιατρό. Μπορεί δε είναι τόσο έντονο ή συνεχές που να ανησυχεί ιδιαίτερα τη γυναίκα, ιδιαίτερα αν αυτή φοβάται πολύ μήπως αυτό υποδηλώνει την ύπαρξη καρκίνου. Για λεπτομέρειες σχετικά με τον πόνο στο στήθος κάντε “κλίκ” στη διπλανή εικόνα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί ελάχιστα cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Με την αποδοχή σας θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό. Αποδοχή Διαβάστε Περισσότερα